Založ si blog

Ako vybrať televízor + Top 5 obľúbených modelov

Nielen, že pri výbere nového televízora je uhlopriečka dôležitým parametrom, no ani zďaleka nie tým najdôležitejším. Či už hľadáte veľkú obrazovku na domácu projekciu, prenosný televízor v karavane alebo herný televízor, musíte sa zamerať na množstvo funkcií. Najdôležitejšia je schopnosť televízora prijímať DVB-T2 signály, ak nemáte doma satelitné alebo káblové pripojenie. S lepšími televízormi vám približujeme to, čo môžete získať dnes.

Top Modely:

SAMSUNG QE55Q80A – od 789€
Philips 55OLED706/12 – od 899€ AKCIA
LG 65UP7800 – od 599€
Samsung QE75Q80A – od 1499€
SAMSUNG QE82Q950R + DARČEK INTERNETOVÁ TELEVÍZIA – od 3499€


Technológia displeja je kľúčom ku kvalite obrazu a závisí od nej aj spotreba energie. Každý typ obrazovky má svoje výhody a nevýhody pre oči a peňaženku.

LCD monitor
LCD televízory sú cenovo výhodnejšie ako LED a sú ľahšie, čo uľahčuje ich montáž na stenu. Majú však dlhšiu odozvu, užšie pozorovacie uhly a nepodávajú farby tak verne ako LED televízory.
Cenovo dostupné

nízka hmotnosť

Jednoduchá inštalácia na stenu

úzky uhol pohľadu

Farebný displej nižšej kvality (v porovnaní s LED)

LCD TV

viesť
LED televízory fungujú na rovnakom princípe ako displeje z tekutých kryštálov, no s LED diódami, takže obraz dosahuje vyšší dynamický kontrastný pomer. Sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu a spotrebúvajú životnosť televízora. Rovnako ako u LCD obrazoviek nečakajte široké pozorovacie uhly.
Vyšší dynamický kontrastný pomer (v porovnaní s LCD)

Nižšia spotreba energie (v porovnaní s LCD)

dlhšia životnosť televízora

úzky uhol pohľadu

LED TV

OLED
OLED televízory sú tvorené bodmi svetla, pričom všetky produkujú svoje vlastné svetlo – ponúkajú teda tmavšiu čiernu a dokonalý kontrast. Rovnako ako QLED ponúkajú široké pozorovacie uhly.
vysoký kontrast

Široký pozorovací uhol

Vyššia spotreba energie (v porovnaní s QLED)

Kratšia životnosť (v porovnaní s QLED)

OLED televízor

QLED
QLED TV ponúkajú bohatú paletu farieb a dokážu ich zobraziť lepšie ako tradičné LED TV. Majú širšie pozorovacie uhly, spotrebujú menej energie ako OLED televízory a sú aj cenovo dostupnejšie vďaka plochému podsvieteniu.
Zobrazuje širokú škálu farieb

Nižšia cena v porovnaní s OLED

Znížte spotrebu energie

čierna je podsvietená

širšia obrazovka

QLED TV

parameter

vystavovať
Obnovovacia frekvencia obrázka
Kvalita obrazu je ovplyvnená obnovovacou frekvenciou. Toto je počet snímok, ktoré TV vykreslí za jednu sekundu, merané v Hertzoch. Dnes na televíznom trhu nájdete 50 Hz, 100 Hz a 200 Hz. Tu platí jednoduché pravidlo. Čím vyššie číslo, tým je obraz hladší. Ak ste teda vášnivým hráčom videohier alebo radi pozeráte akčné filmy či šport, zvoľte frekvenciu s hodnotou aspoň 100 Hz, ktorá vám zaručí plynulé vykresľovanie obrázkov.

Odpovedzte
Pre dokonalú plynulosť obrazu sa uistite, že doba odozvy nepresahuje 8 ms. To oceníte najmä pri sledovaní športu alebo akčných scén, ktoré sa dotýkajú každej sekundy udalostí.

perspektíva
V súčasnosti je štandardný pozorovací uhol pre LED technológiu 170-178°. Keď prekročíte tieto limity uhla, stratíte vysokú kvalitu obrazu. V extrémnych prípadoch môže dôjsť k stmaveniu obrazovky a strate kontrastu a jasu.

Rozhodnutie
Televízory s väčšou uhlopriečkou vyžadujú vyššie rozlíšenie. Tento parameter predstavuje počet bodov, ktoré dokáže televízor zobraziť, je teda jedným z hlavných ukazovateľov na meranie kvality obrazu.

HD 1366 x 768 pixelov – dosť na malé obrazovky, ide o pomerne zastaraný variant.
Full HD 1920 x 1080 pixelov – dnešné štandardné rozlíšenie pre rýchlu tlač v Ultra HD.
Ultra HD 3840 × 2160 – Poskytuje štyrikrát viac obrazových informácií, nazývajú sa 4K televízory. V blízkosti obrazovky neuvidíte jednotlivé pixely ako pri Full HD, ale plynulý a realistický obraz.
Televízory s rozlíšením 8K potom dokážu zachytávať snímky dvakrát tak vysoké ako Ultra HD, pričom zobrazujú aj tie najjemnejšie detaily a farby s presnosťou.
Žiadne 4K alebo 4K alebo rozdiel medzi RGB a RGBW
Obraz LCD televízora sa skladá z pixelov, ktoré sú tvorené menšími jednotkami, takzvanými subpixelmi. Pixel pozostáva z troch subpixelov, ktoré predstavujú tri základné farby – červenú, zelenú a modrú (RGB). Z týchto základných farieb sa dajú namiešať všetky ostatné farby. 4K TV obraz pozostáva z 3840 × 2160 pixelov. To dáva dokopy 8 294 400 pixelov alebo 24 883 200 subpixelov.

Panely RGBW 4K majú rovnaký celkový počet subpixelov, ale každý pozostáva zo 4 subpixelov s bielou pridanou k trom vyššie uvedeným. Vďaka tomu majú panely RGBW o 25 % menej pixelov. Výsledné rozlíšenie by teda malo byť 2880 × 2160. Panely RGBW sú však oficiálne uvedené na trh a uznané ako 4K.

Jas a kontrast
Jas označuje jas televízora, keď je zobrazený bielou farbou. Čím vyššia je hodnota jasu televízora, tým lepší je výsledný obraz a celkový zážitok zo sledovania. Udáva sa vo fotometrických jednotkách – kandela (cd). Je to často kritický parameter v podmienkach osvetlenia, ako je jasné slnečné svetlo, ale vysoký jas môže byť škodlivý aj v tmavých nočných podmienkach. Preto odporúčame vyberať televízor okolo 500 cd/m2.

Kontrast označuje pomer zobrazenej čiernej a bielej. Hrá veľmi dôležitú úlohu pri sledovaní relácií za normálnych podmienok denného svetla. Meria sa v luxoch (lx). Rovnako platí, že čím vyššia je hodnota kontrastu, tým lepší je výsledný obraz – farby budú živšie a realistickejšie.

HDR alebo High Dynamic Range vám umožňuje zobraziť tmavé aj svetlé časti obrazu, takže nevidíte len čierne siluety, ale aj identitu postavy. Výsledkom je, že vysoký dynamický rozsah reprodukuje situácie tak verne, ako ich vidíte, nielen cez objektív.

Konektory a pripojenia
Ak sa televízor používa aj na hranie konzolových hier alebo filmov prostredníctvom prenosného počítača, uistite sa, že má aspoň jeden konektor HDMI, ktorý tieto zariadenia zvyčajne podporujú.

Port USB vám umožňuje prehrávať filmy a seriály z pamäťových zariadení a ak chcete nahrávať relácie a filmy, použite funkciu nahrávania cez USB a rozhliadnite sa po svojom televízore.

3,5 mm jack pre slúchadlá nie je len pre hráčov videohier, ale aj pre spolubývajúcich, ktorých nebude obťažovať sledovanie televízie. V tomto prípade odporúčame zakúpiť si domáce slúchadlá s dostatočne dlhým napájacím káblom, prípadne bezdrôtové slúchadlá, ak má váš televízor Bluetooth.

Bezdrôtovú funkciu Bluetooth môžete použiť so slúchadlami, najmä na pripojenie k soundbaru.

WiFi umožňuje televízoru prístup k internetu a streamovacím službám.

Klávesnica s touchpadom alebo možnosť ovládania funkcií cez spárovaný smartfón a klasické diaľkové ovládanie uľahčia surfovanie po webe na vašom televízore.

zvuk
Kvalitu zvuku svojho televízora môžete zlepšiť poskytnutím zvukového panela, ktorý možno použiť nielen na sledovanie filmov, ale aj na prehrávanie hudby. S výberom vám pomôžeme v našom návode, ako si vybrať soundbar.

TV uhlopriečka
Uhlopriečka palce Uhlopriečka cm
Viac ako 190 cm 75 palcov a viac
65-70 palcov 165-177 cm
55-60 palcov 139-152 cm
43-50 palcov 109-127 cm
TV s uhlopriečkou menej ako 43 palcov a menej ako 109 cm
Pri väčších televízoroch je dôležité ich odlíšiť, aby mala obrovská podívaná adekvátnu kvalitu obrazu. Vybrať si môžete 4K televízor s rozlíšením 3840 × 2160 bodov.

Papagáj
Inteligentná funkcia
Smart TV
Inteligentné televízory vám umožňujú pripojiť sa na internet, vďaka čomu môžete sledovať relácie online, sledovať videá na YouTube alebo využívať streamovacie služby ako Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Disney+ alebo Apple TV.

Môžete tiež pripojiť svoje mobilné zariadenie a streamovať hudbu alebo videá z telefónu priamo na obrazovku.

Ambilight
Ambilight vytvára farebné podsvietenie televízora podľa vášho výberu. Úprava nálady filmu pomocou smartfónu spárovaného so zariadením pôjde do vašich rúk.

Obraz v obraze (PIP)
PIP – Obraz v obraze je špeciálna funkcia, ktorá vám umožňuje prezerať obrázky z dvoch zdrojov na jednej obrazovke. V praxi to znamená, že v malom okne môžete sledovať druhý kanál, ktorý vás zaujíma. Túto funkciu môžete aktivovať stlačením tlačidla.

Smart TV

Funkcie Smart TV
TV tuner
DVB-C/C2 znamená príjem káblového signálu a je zvyčajne súčasťou komerčných televízorov.

Satelitný príjem DVB-S/S2 vyžaduje satelitnú parabolu alebo vstavaný satelitný tuner. Je vhodný najmä do domácností bez káblového pripojenia a signál zeme je príliš slabý. Pre celý rozsah programovania bude potrebné zakúpiť CA modul a satelitnú kartu od jedného z poskytovateľov satelitnej TV.

DVB-T2 je súčasný štandard digitálneho terestriálneho vysielania. Z pôvodného DVB-T pre nedostatok miesta prejsť na pôvodné pozemné vysielacie spektrum, ktoré budú využívať mobilní operátori. Aby nedošlo k obmedzeniu programovej ponuky, bol nutný prechod na štandard DVB-T2.

Andreashop – aktuálne akcie

06.07.2022

Na eshope andreashop.sk aktuálne prebieha séria akcií. Ak zvažujete kúpu nejakého elektrospotrebiča, určite prídu vhod.

Máte doma nepotrebné knihy? dajte im druhú šancu – vykupujeme knihy online

05.07.2022

Ak máte doma knihy, ktoré Vám iba zavadzajú a sadá na ne prach, dajte im druhú šancu. Online výkup kníh pre antikvariát je ideálnym riešením pre všetky strany. Vykupujeme-online.sk je jedinečný projekt, ktorý dáva knihám druhú šancu. Výkup kníh je naozaj jednoduchý a môžete si do rozpočtu prilepšiť pár Eurami, prípadne výťažok darovať charite. Ako funguje výkup [...]

Darčekový poukaz na dovolenku – dokonalý darček

04.07.2022

Neviete ako obdariť svojho partnera, rodičov alebo hocikoho na kom Vám záleží a chcete mu dopriať dovolenku? Ak si neviete poradiť s výberom dovolenkovej destinácie, je darčekový poukaz na dovolenku od CK Invia tou správnou voľbou. Vyberiete si iba hodnotu darčekovej poukážky a vzhľad, prípadne pridáte venovanie. A potom už stačí čakať na radostný výraz obdarovaného [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

recenzie

Blog venovaný recenziám produktov a eshopov. Prinášame užitočné informácie pre spotrebiteľov z oblasti nákupov, financií, zliav či akciových ponúk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 97687x
Priemerná čítanosť článkov: 1954x

Autor blogu

Kategórie