Založ si blog

Aký typ bicykla si vybrať?

Než začnete vyberať ideálny bicykel, zvážte preferovaný štýl jazdy, terén, veľkosť rámu, pohlavie, hmotnosť alebo výšku jazdca. Výber je častokrát náročný. Vyberieme spolu obľúbené modely.

V Obľúbených slovenských bikeshopoch nájdete široký sortiment bicyklov z viac ako 500 modelov od známych výrobcov za atraktívne ceny ako Trek, Kellys, Kross, Mondraker, Rockrider atď. Čítajte ďalej a pomôžeme Vám s výberom toho správneho bicykla.

Ako si vybrať bicykel?
Zistite, ktorý typ bicykla je pre vás najlepší, v týchto 5 jednoduchých krokoch a začnime:

Rozhodnite sa, kde budete jazdiť – plánujete jazdiť v mestách, na cestách (asfalt, cyklotrasy, upravené rovinky), zmiešaných povrchoch (asfalt, poľné cesty), teréne, na horských či poľných cestách, zjazdoch či skokoch? Na základe tohto rozhodnutia definujete bicykel v druhom bode.


Definujte si správny typ bicykla – môžete si vybrať z horských (hradných alebo celoodpružených), cestných, štrkových, mestských, trailových, turistických, fitness, mestských, detských alebo tínedžerských bicyklov. Stále sa však môžete rozhodnúť napríklad pre elektrobicykle, ktoré ponúkajú množstvo zaujímavých zážitkov a zážitkov.

Ako často plánujete jazdiť na bicykli – Na základe nasledujúcich dvoch bodov určíte cenovú kategóriu bicykla, špecifikácie, materiály a komponenty (nízka, stredná a vysoká). Chceš si občas zajazdiť, plánuješ bicyklovať z práce, do školy, do mesta, niekoľkokrát do týždňa, víkendy, pravidelné tréningy, chceš sa posunúť dopredu, zlepšiť si kondíciu alebo sa vyberieš jazdiť profesionálne?


Aké sú vaše skúsenosti – ste začiatočník, stredne pokročilý, pokročilý cyklista alebo profesionál? kam pôjdete? To vám povie, ktorý bicykel by ste si mali vybrať.


Výška, váha a pohlavie – musíte jasne definovať svoju výšku, dĺžku rúk alebo nôh. Tieto informácie sú potrebné pre výber veľkostí rámov (XS, S, M, ML, L, XL, XXL atď.), špecifikovaných každým výrobcom pre konkrétnu značku a modelovú sériu. Hmotnosť je tiež dôležitá, pretože väčšina bicyklov uvádza nosnosť až 136 kg. Na pohlaví záleží, či už si vyberiete pánsky, dámsky alebo detský bicykel. Podľa toho ich delíme na pánske/unisex bicykle, detské a dámske bicykle.

divízia bicyklov
Bicykle sú rozdelené na pánske bicykle, dámske bicykle a detské bicykle podľa jednotlivých kategórií. Vyberte si ten, ktorý vám najviac vyhovuje:

Horský bicykel
Horské bicykle sa často nazývajú MTB, čo znamená horský bicykel. Majú pevnejší rám, širšie plášte do horského terénu a pohon so širším rozsahom prevodov. Na ceste sú však pomalšie ako cestné bicykle, vďaka čomu sú vhodnejšie na použitie v teréne. Delia sa na bicykle s prednou odpruženou vidlicou (hard tail) alebo so zadnou odpruženou vidlicou (celoodpružené, tzv. full spring biky). MTB kolesá majú zvyčajne veľkosť 29 palcov, 27,5 palcov alebo 26 palcov (palcov). Veľkosti rámu sú v palcoch alebo štandardných veľkostiach (XS, S, M, ML, L, XL, XXL) alebo výške jazdca (napr. 180 cm – dĺžka).

Trekingové a XC bicykle
Cross-country (turistické) bicykle kombinujú prvky cestných a horských bicyklov. Plášte sú užšie ako MTB plášte, takže zvládnu off-road aj ľahšie horské traily. Na ceste sú rýchlejšie ako MTB bicykle. Vyznačujú sa vyššou konštrukciou rámu ako MTB bicykle, užšími plášťami a kombináciou hladkého dezénu a bočných nerovností. Najrozšírenejší je variant s 28-palcovými kolesami.

Mestské bicykle
Mestské bicykle sú odolné a poskytujú pohodlnú jazdu vďaka svojej pevnej konštrukcii. Majú úzke kryty a ľahkú hliníkovú alebo oceľovú konštrukciu. Majú väčšiu výbavu (napríklad ťahače) ako terénne bicykle. Delíme ich na retro, štandardné mestské bicykle a mestské bicykle vhodné na turistiku alebo horskú cyklistiku. Výber bicyklov je jednoduchý, väčšinou univerzálna veľkosť s vyšším sedadlom a nastaviteľnými riadidlami. Samostatnou kategóriou sú skladacie bicykle, ktoré v prípade potreby jednoducho zložíte, prepravíte alebo uskladníte.

cestné a gravel bicykle
Cestné bicykle sú vhodné len na spevnené cesty. S najužšími plášťami patria medzi najľahšie bicykle. Sú v rukách skúsených športových jazdcov, ktorí vedia, čo chcú. Majú vyššiu geometriu a môžeme ich rozdeliť do 3 základných kategórií: rekreačné, pretekárske a vytrvalostné bicykle. Samostatnou kategóriou sú gravel bicykle, ktoré vyzerajú ako cestné, ale geometria, najmä širšie plášte s miernym dezénom, funguje na akýchkoľvek spevnených cestách, nerovných cestách a spevnených štrkových cestách.

Dirt a BMX
S dirtovými a BMX bicyklami si užijete prekonávanie prekážok na rampách. Ich priemery kolies sa pohybujú od 16″ do 24″.

detský bicykel
Veľkosti kolies pre detské bicykle sa pohybujú od 12″ do 24″. Veľkosť zvolíte podľa výšky dieťaťa nasledovne:

12″ kolesá – výška 80 – 95 cm (3 roky)14″ kolesá – výška 95 – 105 cm (4 roky)
16″ kolesá – výška 100 – 115 cm (5 rokov)
18″ kolesá – výška 110 – 120 cm (6 rokov)
20″ kolesá – výška 115 – 130 cm (7 – 9 rokov)
24″ kolesá – výška 125 – 155 cm (10 – 12 rokov)


Andreashop – aktuálne akcie

06.07.2022

Na eshope andreashop.sk aktuálne prebieha séria akcií. Ak zvažujete kúpu nejakého elektrospotrebiča, určite prídu vhod.

Máte doma nepotrebné knihy? dajte im druhú šancu – vykupujeme knihy online

05.07.2022

Ak máte doma knihy, ktoré Vám iba zavadzajú a sadá na ne prach, dajte im druhú šancu. Online výkup kníh pre antikvariát je ideálnym riešením pre všetky strany. Vykupujeme-online.sk je jedinečný projekt, ktorý dáva knihám druhú šancu. Výkup kníh je naozaj jednoduchý a môžete si do rozpočtu prilepšiť pár Eurami, prípadne výťažok darovať charite. Ako funguje výkup [...]

Darčekový poukaz na dovolenku – dokonalý darček

04.07.2022

Neviete ako obdariť svojho partnera, rodičov alebo hocikoho na kom Vám záleží a chcete mu dopriať dovolenku? Ak si neviete poradiť s výberom dovolenkovej destinácie, je darčekový poukaz na dovolenku od CK Invia tou správnou voľbou. Vyberiete si iba hodnotu darčekovej poukážky a vzhľad, prípadne pridáte venovanie. A potom už stačí čakať na radostný výraz obdarovaného [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.

recenzie

Blog venovaný recenziám produktov a eshopov. Prinášame užitočné informácie pre spotrebiteľov z oblasti nákupov, financií, zliav či akciových ponúk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 95441x
Priemerná čítanosť článkov: 1909x

Autor blogu

Kategórie