Založ si blog

Objavte krásy Turecka, Last minute až -50%

Najväčším mestom Tureckej riviéry je Antalya. Aj ten najkrajší – aspoň to tvrdil Atatürk, bojoval za rozvoj moderného Turecka a považujú ho za otca krajiny.

V Antalyi môžete vidieť spojenie modernosti a histórie. Nájdete tu luxusné štvrte s drahými značkovými butikmi a kvalitnými reštauráciami. Na druhej strane, v malých špinavých uličkách nájdete aj „zapadnuté“ podniky, ktoré vám poriadne zavaria. Za rozumné množstvo tu pripravia pravú tureckú kávu, ktorá vás naozaj oživí, dokonca aj tradičný horúci čaj. Ak si prinesiete domácu baklavu a zapálite si vodnú fajku, môžete si vychutnať pravú orientálnu atmosféru.

Akciovú ponuku Last minute zájazdov do Turecka nájdete TU

Nezabudnite na staré turecké príslovie: „Jedz sladké, hovor sladké“.

Mnohí vám určite odporučia pozrieť sa do starého mesta Kaleici, ktoré bolo postavené počas gréckeho osídlenia. Medzi starými domami nájdete úzke dláždené uličky a pozornému oku neuniknú ani stopy byzantskej, rímskej či seldžuckej kultúry. Zážitkom je však aj návšteva miestneho tureckého bazáru, kde sa dá kúpiť všetko.

Mesto motýľov Alanya
Alanya, ďalšia obľúbená turecká dovolenková destinácia, má zvyčajne okolo 100 000 obyvateľov, no ich počet sa s blížiacim sa letom strojnásobí. Alanya bola založená v stredoveku a z tohto obdobia sa dodnes zachovali niektoré pôvodné mestské hradby, ako aj hrad z 13. storočia.

Výlet do nej sa určite oplatí. Môžete si vychutnať výhľad na „Mesto tyrkysového pobrežia“ a starý prístav. Kým z hradu ani neďalekej lanovky ju neuvidíte, Alanya má tvar motýľa s rozprestretými krídlami.

Vynechať by ste však nemali ani historické centrum mesta s impozantnou červenou vežou či staré popravisko.

Oplatí sa však zastaviť aj v uličkách miestnych reštaurácií, kaviarní, obchodov a trhovísk. Alanya je o niečo lacnejšia ako Antalya. Nezabúdajme, že Turci sú zvyknutí zjednávať ceny.

Kleopatrina pláž
V Alanyi nájdete aj jednu z najkrajších pláží sveta, ktorá sa spája s príbehom nekonečnej lásky.

Staroveká legenda hovorí, že bol vyrobený ako svadobný dar pre egyptskú kráľovnú Kleopatru, ktorá odmietla vstúpiť do iných krajín ako Egypt. Cisár Marcus Antonius ju však miloval natoľko, že si z Egypta priviezol veľa piesku, len aby uspokojil svoju milovanú.

Kleopatrina pláž je dlhá asi 2,5 kilometra a je lemovaná množstvom pomarančovníkov. Každoročne ho vyhľadávajú tisíce turistov, ktorí si chcú užiť chvíle na krásnej piesočnatej pláži, bielom piesku a tyrkysovom mori, s pohorím Taurus v pozadí. čo ešte chceš?

Kleopatrina pláž na Tureckej riviére
staroveký klenot
Mnoho zaľúbencov vyhľadáva aj legendárne antické mesto Side. Jedna z nich povedala, že Kleopatra sa zoznámila s Marcom Antoniom v Side City, ktoré si vybrala na tajné romantické stretnutie.

Mesto sa datuje do 2. storočia pred naším letopočtom a jeho názov je odvodený od granátových jabĺk, ktoré sa tu kedysi hojne pestovali, symbol bohatstva a plodnosti.

Nájdete tu množstvo pamiatok a nesmiete vynechať ani staré divadlo, ktoré kedysi pojalo 20 000 divákov. V porovnaní s ruinami divadla tu dnes nájdete aj pozostatky bazáru, kde sa konal známy trh s otrokmi, ktorý sem priniesli piráti.

Vynechať by ste nemali ani ruiny starovekých gréckych miest Perge a Aspendos, ktoré sú tiež obľúbenými turistickými atrakciami. Napríklad v Pergu nájdete obrovskú akropolu a dobre zachované ruiny antických kúpeľov. Ak vás omrzí behať po pamiatkach, môžete zakotviť na jednej z miestnych zlatistých pláží.

Svetové dedičstvo Pamukkale
Ak sú Turci na niečo naozaj hrdí, musí to byť Pamukkale. V preklade „Pamukkale“ je to vlastne vápencová kaskádovitá terasa, ktorá vznikla dlhodobým prúdením teplej minerálnej vody pozdĺž útesu.

Nájdete tu aj Kleopatrino kúpalisko s liečivou vodou, kde sa môžete osviežiť. Ide skutočne o unikátnu prírodnú lokalitu, preto nie je prekvapením, že je zapísaná aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Na neďalekých kopcoch môžete vidieť pozostatky rímskeho mesta Hierapolis, kde nájdete nekropolu s hrobkami a amfiteáter.

divoký adrenalín
Aj keď to tak na prvý pohľad nevyzerá, aj v Turecku môžete zažiť poriadny adrenalín. Musíte ísť do prírodného parku Körprülü, ktorý môžete preskúmať počas jazdy džípom s otvorenou strechou. Čakajú na vás nádherné prírodné scenérie a tí odvážnejší sa môžu raftovať na divokých riekach, ktoré parkom pretekajú.

K netradičným zážitkom patrí aj návšteva Morského sveta či Delfinária, kde si môžete pozrieť delfínske show a zaplatiť za to, aby ste si vyskúšali, aké to je plávať s nimi. Túto prehliadku ocenia najmä deti, ale určite si ju zapamätajú aj dospelí.

magický zelený kaňon
Krajinu Tureckej riviéry dopĺňa vápencové pohorie Taurus, ktoré má rozsiahle krasové územia s podzemnými riekami a vodopádmi, ale aj najväčší jaskynný systém na ázijskom kontinente.

V tomto pohorí pramení aj rieka Manavgat, ktorá sa vlieva do Stredozemného mora a veľa turistov sem chodí fotiť. Súčasťou rieky sú aj zelené kaňony, ktorých magické odlesky vytvárajú smaragdovo zelené skaly.

Andreashop – aktuálne akcie

06.07.2022

Na eshope andreashop.sk aktuálne prebieha séria akcií. Ak zvažujete kúpu nejakého elektrospotrebiča, určite prídu vhod.

Máte doma nepotrebné knihy? dajte im druhú šancu – vykupujeme knihy online

05.07.2022

Ak máte doma knihy, ktoré Vám iba zavadzajú a sadá na ne prach, dajte im druhú šancu. Online výkup kníh pre antikvariát je ideálnym riešením pre všetky strany. Vykupujeme-online.sk je jedinečný projekt, ktorý dáva knihám druhú šancu. Výkup kníh je naozaj jednoduchý a môžete si do rozpočtu prilepšiť pár Eurami, prípadne výťažok darovať charite. Ako funguje výkup [...]

Darčekový poukaz na dovolenku – dokonalý darček

04.07.2022

Neviete ako obdariť svojho partnera, rodičov alebo hocikoho na kom Vám záleží a chcete mu dopriať dovolenku? Ak si neviete poradiť s výberom dovolenkovej destinácie, je darčekový poukaz na dovolenku od CK Invia tou správnou voľbou. Vyberiete si iba hodnotu darčekovej poukážky a vzhľad, prípadne pridáte venovanie. A potom už stačí čakať na radostný výraz obdarovaného [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

recenzie

Blog venovaný recenziám produktov a eshopov. Prinášame užitočné informácie pre spotrebiteľov z oblasti nákupov, financií, zliav či akciových ponúk.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 50
Celková čítanosť: 97666x
Priemerná čítanosť článkov: 1953x

Autor blogu

Kategórie